Μια νέα πρόκληση για τους φοιτητές Fashion Design και Fashion Styling στην πανεπιστημιούπολη του Μιλάνου
«Να είσαι ο εαυτός σου, ό,τι κι αν λένε οι άλλοι», τραγουδάει ο Sting σε ένα γνωστό τραγούδι. Ο IB Kamara – που σίγουρα θα συμφωνούσε – ίσως προσέθετε: «Μην φοβάσαι να υπερασπιστείς τις ιδέες σου, να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου και να αγκαλιάσεις τα πάντα – ακόμα και την κριτική».
Αυτές ήταν κάποιες από τις συμβουλές που έδωσε στους φοιτητές κατά τη διάρκεια μιας γεμάτης έμπνευση συζήτησης Front Row, όπου μοιράστηκε τη δημιουργική του φιλοσοφία με τη χαρακτηριστική πειθώ που τον έχει καταστήσει μία από τις πιο επιδραστικές φωνές στον χώρο της μόδας σήμερα.
Ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Off-White, αλλά και στυλίστας και φωτογράφος, ο Kamara μεταβαίνει διαρκώς από ρόλο σε ρόλο με ανεξάντλητη περιέργεια – δημιουργώντας συνεχώς νέα οπτικά μέσα και εκφραστικές φόρμες.
«Πώς μεταβαίνεις ανάμεσα σε αυτούς τους ρόλους;» ρωτά ένας φοιτητής. «Είναι διαφορετικές καλλιτεχνικές διαστάσεις. Ως στυλίστας δεν έχεις όρια – υπάρχει άπειρος χώρος για όνειρα. Ως σχεδιαστής, όμως, πρέπει να σκεφτείς τεχνικές λεπτομέρειες και εμπορικά στοιχεία. Η ισορροπία ανάμεσα στη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα απαιτεί πραγματικό ταλέντο», απαντά σκεπτικός.
«Πώς συνεχίζεις την κληρονομιά μιας εμβληματικής φιγούρας όπως ο Virgil Abloh;», ρωτά ένας άλλος φοιτητής. «Το Off-White είναι ένα μοναδικό brand με πολύ δυνατούς κώδικες», απαντά ο Kamara. «Προσπαθώ να μείνω πιστός στο όραμα του Virgil, χωρίς να επικεντρώνομαι στις τάσεις. Αντίθετα, συνεχώς εισάγω νέες εκφράσεις. Δεν φοβάμαι να ρισκάρω – και σας ενθαρρύνω κι εσάς να κάνετε το ίδιο».
Κοιτάζοντας τους φοιτητές, λέει: «Όλοι έχουμε κάτι να πούμε, και το εκφράζουμε με διαφορετικούς τρόπους. Το σημαντικό είναι να μην επαναλαμβάνετε ό,τι έχει ήδη γίνει. Μην αντλείτε έμπνευση μόνο από περιοδικά. Δημιουργήστε κάτι καινούργιο. Ο Steven Meisel και ο Paolo Roversi έχουν το δικό τους στυλ. Μην τους αντιγράφετε – βρείτε το δικό σας. Η καλλιτεχνική δημιουργία είναι μια συνεχής αναζήτηση. Ακόμα κι αν κάτι λειτουργεί, συνεχίστε να το βελτιώνετε. Έχετε ολόκληρο το διαδίκτυο στα χέρια σας – είναι μια τεράστια δεξαμενή στην οποία όλοι αναζητούν κάτι νέο. Αν το έργο σας έχει κάτι αυθεντικό, θα ξεχωρίσει.»
Τη συζήτηση συντόνισε ο Kacion Mayers, αρχισυντάκτης του περιοδικού Dazed & Confused. Ο Kamara μίλησε ανοιχτά για την παιδική του ηλικία και πώς βίωσε τον πόλεμο, για τη μετανάστευσή του στο Λονδίνο στα 16 του, για τα ταξίδια που συνεχώς τον εμπνέουν και για τις συνεργασίες του με σπουδαίους φωτογράφους. «Οι ρίζες σου είναι αυτό που σε κάνει μοναδικό. Για να υπερασπιστείς τη δική σου οπτική στον κόσμο, πρέπει να ξέρεις από πού προέρχεσαι και να αποδεχτείς ποιος είσαι. Στην αισθητική, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος – εσύ ορίζεις τα δικά σου όρια. Αυτή η σκέψη καθοδηγεί πάντα τη δουλειά μου».
Η τέχνη, η μουσική, τα βιβλία, τα ταξίδια και οι καθημερινές παρατηρήσεις τροφοδοτούν τη δημιουργικότητά του – ένα είδος κολάζ που διαμορφώνεται μέσα στο μυαλό του και παίρνει μορφή μέσα από την εικόνα και την ένδυση. «Είμαι σαν σφουγγάρι. Απορροφώ τα πάντα. Λατρεύω αυτό που κάνω – είναι μαγικό να μπορείς να σκεφτείς κάτι και μετά να το υλοποιήσεις».
«Έχεις ποτέ βιώσει το σύνδρομο της λευκής σελίδας;», ρωτά ένας φοιτητής. «Αν σου συμβεί – μην τα παρατάς. Κάνε ένα διάλειμμα, βγες έξω, παρατήρησε τον κόσμο γύρω σου και μετά γύρνα και συνέχισε».
Για κάποιον που συνεργάζεται με διεθνείς ομάδες, η συνεργασία είναι το παν: «Χάρη στο διαδίκτυο, έχουμε όλοι πρόσβαση στον κόσμο – το να δημιουργήσεις επαφές είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη ιδεών και την προβολή σου. Προτιμώ να δουλεύω με τοπικές ομάδες και τεχνίτες που κατανοούν τις τοπικές παραδόσεις καλύτερα από εμένα».
«Τι περιμένεις από τους φοιτητές που θα συμμετάσχουν στα πρότζεκτ;», ρωτά κάποιος από το κοινό. «Περιέργεια, ικανότητα να εξελίξουν μια ιδέα με διάφορους τρόπους, αναπάντεχη έρευνα και φρέσκια ματιά».
Ο μέντορας Kamara θα αξιολογήσει τα φοιτητικά πρότζεκτ τον Μάιο – concept moodboards και σχεδιαστικές προτάσεις, από τις οποίες θα επιλεγούν 3 + 3 πρότζεκτ για περαιτέρω ανάπτυξη και φωτογράφιση, ως μέρος της τελικής φάσης του προγράμματος. Οι ολοκληρωμένες δημιουργίες θα παρουσιαστούν σε μια μικρή έκθεση τον Ιούνιο.